Ο Λόγος δεν Πετροβολείται! Ο Άγιος Στέφανος, ίσως Ένας Χριστιανός Σωκράτης

Όλοι κάτι γνωρίζουμε από το βίο του Στεφάνου του Πρωτομάρτυρα, τον οποίο τον αναζήτησα στο http://www.matia.gr/7/72/7203/7203_1_20.html και με αφορμή τις ημέρες, για το πως αντιλαμβάνομαι τη θυσία του Στέφανου.

Ο Στέφανος ο Πρωτομάρτυρας έγινε Άγιος διότι μίλησε στους ανθρώπους της εποχής του, στους συμπολίτες του, αυτούς που τον γνώριζαν για το ήθος του και την καλοσύνη του, όμως τους μίλησε για κάτι νέο που δεν μπορούσαν να το ακούσουν. Δεν μπορούσαν να δεχτούν (και γι' αυτό επέμεναν στις παλιές αντιλήψεις τους) ότι ο Χριστός (αυτός που είχε το χρίσμα, ο Μεσσίας) ήρθε αλλά δεν μίλησε για τον επιούσιο λαό, δεν θα τους έπαιρνε να τους κάνει κυρίαρχους αυτούς έναντι των άλλων λαών (να τους ελευθερώσει λ.χ. από τους Ρωμαίους), αλλά μίλησε για όλους τους ανθρώπους ως τέκνα του ίδιου Θεού, είδε στα πρόσωπα των ταγών του δικού του λαού τους υποκριτές που δεν μπορούν να δουν την αλήθεια του Θεού παρά μένουν κολλημένοι στις πατροπαράδοτες (εθνικιστικές των Εβραίων θα έλεγε σήμερα κάποιος σήμερα) αντιλήψεις, δεν μπορούν να δουν ότι ο Χριστός άνοιξε την αγκαλιά του για τους ξένους στην παροιμία του Σαμαρείτη, για τους Έλληνες και Ελληνιστές την εποχή εκείνη που δέχθηκαν τον Λόγο του Θεού.
Ο Άγιος Στέφανος ο Πρωτομάρτυρας που αντέταξε το λόγο στις πέτρες των διωκτών του, διακονούσε στα τραπέζια της Αγάπης όπου όλοι οι Χριστιανοί, Ιουδαίοι και Ελληνιστές συνεστιάζοταν ως ένας λαός του Θεού, ο Άγιος Στέφανος για ορισμένους ζει δίπλα τους και συνεχίζει να διακονεί εκεί όπου οι Χριστιανοί αγγαλιάζουν τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη από την Αγάπη μας, αδιακρίτως χρώματος και καταγωγής, για αλλους που τον δοξάζουν μεγαλόστομα ακόμη και μέσα στις εκκλησίες ίσως απλά να πέθανε αναίτια ως θύμα μίας μισαλοδοξίας εναντίον της δικής μας πίστης, το 36μχ.
Σήμερα όπως και τότε, ορισμένοι τιμούν τον Άγιο Στέφανο, με λόγο και έργα Αγάπης χωρίς βία και πέτρες, κι άλλοι με βία και πέτρες επιχειρούν, όπως και τότε, να επιβάλουν τη σιωπή σε όσους έχουν αντίθετη άποψη, Λόγο και έργο. Ο αγώνας είναι προφανώς άνισος, διότι ο Λόγος του Θεού είναι πιο ισχυρός από τις πέτρες, ακόμη κι αν οι πέτρες ενισχύονται κι από κραυγές που προέρχονται μέσα από ορισμένους ναούς, όπως συνέβη και την εποχή εκείνη.

Χρόνια Πολλά Στέφανε!
Εύχομαι νηφάλιο λόγο και Αγάπη σε όλους, για το 2010!

Ιωάννης
Ανθρωπος ω Άνθρωποι εν Είδη ς

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αποκαλύπτονται τα Παραμύθια της Flyover και πόσο θα μας ταλαιπωρήσει

Οι ασκοί του εώλου (Ν.Σαραντάκος κατά Γ.Μπαμπινιώτη)

Παλαιστινιακό - Η Λύση της Ανταλλαγής Πληθυσμών