Αξιολόγηση Exit Poll Ιαν. 2015 από Πλευράς Πολιτικής Οικολογίας

Δεν θα ήθελα να επαναλάβω τα προφανή πλέον που αφορούν τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ. Ο λαός αποφάσισε συντριπτικά και πέραν αμφιβολίας με μόνο σχόλιο ότι η ΝΔ, όχι μόνο στη διακυβέρνηση της αλλά και στον προεκλογικό αγώνα επέλεξε να συνεχίζει να λέει ψέματα.

Τα πρώτα μου συμπεράσματα από το exit poll αφορούν τις Επιπτώσεις στη Δημοκρατία, στη συμβολή της Πολιτικής Οικολογίας στο εκλογικό αποτέλεσμα, τους Πράσινους - Δημοκρατική Αριστερα στην Κεντρική Μακεδονία και το Μέλλον για ένα αυριανό Πράσινο Κόμμα.

Όσον αφορά τις επιπτώσεις, ειδικά της ψευδολογίας της ΝΔ, είναι θεωρώ σοβαρές για τη δημοκρατική εκπροσώπηση, λόγω του καλπονοθευτικού νόμου. Είναι σαφές (και παρά το απολύτως θετικό αποτέλεσμα υπέρ της αλλαγής διακυβέρνησης) ότι η συγκλονιστική αύξηση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ αφορά πολίτες από όλο το πολιτικό φάσμα που οδηγήθηκαν μαζικά προς το ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να διασφαλίσουν την αλλαγή διακυβέρνησης, ενδεχομένως και δίνοντας του την αυτοδυναμία (κάτι που ίσως θα μας γυρίσει σε άλλες εποχές), εξαφανίζοντας τα μικρά πολιτικά κόμματα, μεταξύ των οποίων και τους Πράσινους - Δημοκρατική Αριστερά, που θα είχαν θετική συμβολή για να εδραιωθεί μία κουλτούρα συνεργασιών - να μην είναι διάλειμμα, να μην επανέλθουμε, ως εάν ήταν καλύτερα σε αυτοδυναμίες. Παρόλα αυτά ευελπιστώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μία εξαίρεση, σε σχέση με το κακό παρελθόν του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Ευελπιστώ ότι θα υλοποιήσει τη δέσμευση του για πρώτο νομοσχέδιο απλής αναλογικής. Όμως προσωπικά ως πολίτης θα ήθελα να υπήρχε η ωριμότητα, κι ο λαός να επέλεγε τις συνεργασίες και να εφερνε ένα Πράσινο κόμμα στη Βουλή, ώστε η συνεργασία να διασφάλιζε και τον έλεγχο στην Κυβέρνηση, σε σχέση με μία αυτοδύναμη κυβέρνηση, που θα απολογηθεί μετά από 3-4 χρόνια. 

Όσον αφορά την συμβολή της Πολιτικής Οικολογίας ανεξαρτήτως κόμματος, σε μεγάλο βαθμό θα κριθεί από την εκλογή οικολόγων υποψηφίων ανεξαρτήτως κόμματος, ώστε να συνεισφέρουμε με την υποστήριξη των Πρασίνων της ΕΕ. Εάν τυχόν αυτό δεν συμβεί, τότε αυτό θα είναι πραγματικά απογοητευτικό για τις προτεραιότητες των Ελλήνω για το περιβάλλον, κι ίσως κι ανέντιμο έναντι των Ευρωπαίων Πρασίνων που είναι το μόνο Ευρωπαϊκό κόμμα που στέκεται σθεναρά στο πλευρό της χώρας μας. Να θυμήσω ότι ο βασικός κορμός της Πολιτικής Οικολογίας, οι Οικολόγοι Πράσινοι στους οποίους για να είμαι τυπικά ακριβής ανήκα μέχρι την προκήρυξη των εκλογών, εργαστήκαμε δραστήρια για μία προγραμματική συμφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΔημΑρ για μία βιώσιμη διακυβέρνηση, με πρωτεργάτη σε αυτη την προσπάθεια τον Μιχάλη Τρεμόπουλο, όπως κι έγινε. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε την τελευταία στιγμή να στηρίξει προγραμματικά αυτή την επιλογή, καλώντας τους Οικολόγους Πράσινους να απέχουμε ως κόμμα από τις εκλογές κι όσοι τον εμπιστευόμαστε να στελεχώσουμε προσωπικά με υποψηφιότητες μας στις εκλογικές περιφέρειες που είχαμε περισσότερες πιθανότητες εκλογής. Παράλληλα όσοι Οικολόγοι, είτε οι Πράσινοι είτε οι της Ευρώπης Οικολογίας, τα δύο μικρότερα πολιτικά κόμματα, επέλεξαν να συνεργαστούν με τη Δημοκρατική Αριστερά και το Ποτάμι αντίστοιχα. 
     Συνεπώς όσον αφορά την Πολιτική Οικολογία, το αποτέλεσμα, και με δεδομένη την μη είσοδο των Πρασίνων - Δημοκρατικής Αριστεράς στη Βουλή, θα κριθεί σε προσωπικό επίπεδο από την εκλογή των Οικολόγων υποψηφίων στο ΣΥΡΙΖΑ και στο Ποτάμι. Όσον αφορά την Κεντρική Μακεδονία θα κριθεί από τις υποψηφιότητες του Μιχάλη Τρεμόπουλου και της Ελεονώρας Ζώτου στην Α΄Θεσσαλονίκης, της Δήμητρας Γωγάκου στη Β΄Θεσσαλονίκης, της Κατερίνας Γεροστεργίου στην Καβάλα με το ΣΥΡΙΖΑ και από το Ποτάμι του Οδυσσέα Κεραμιτζή στην Α΄ Θεσσαλονίκης, μέλους της Ευρώπης Οικολογίας και του Γιάννη Κωνσταντίνου στην Β΄ Θεσσαλονίκης που παρότι δεν είναι μέλος Οικολογικού κόμματος διάκειται θετικά στις θέσεις της Πολιτικής Οικολογίας και υποστηρίχθηκε από την Ευρώπη Οικολογία. 

     Αντίθετα οι Πράσινοι, κι ειδικότερα όσο με αφορά προσωπικά, στη συνεργασία μας με την Δημοκρατική Αριστερά στην Κεντρική Μακεδονία, δεν είχαμε ουσιαστικά ελπίδα εκλογής στο Κιλκίς ή στην Πέλλα, ακόμη κι αν ο συνασπισμός "Πράσινοι - Δημοκρατική Αριστερά" εισέρχονταν στη Βουλή. Ο μόνος λόγος που συμμετείχαμε ορισμένοι Οικολόγοι Πράσινοι με τους Πράσινους, ειδικά όσο με αφορά στο ψηφοδέλτιο της Πέλλας, ήταν για να υπάρχει πράσινη εκπροσώπηση, να ακουστούν τα διακυβεύματα που αφορούν το περιβάλλον, αλλά και τη σθεναρή υποστήριξη των Ευρωπαίων Πρασίνων στην Ελλάδα, καθώς ούτε οι Οικολόγοι Πράσινοι ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσαν ως προτεραιότητα την προβολή αυτών των θέσεων σε όλη την Επικράτεια, παρά μόνο όπου είχαν πιθανότητες εκλογής, δινοντας περιορισμένους (22 υποψηφίους) σε όλη την επικράτεια και μόνο στη Θεσσαλονίκη και στην Καβάλα για όλη τη Μακεδονία και κανέναν στη Θράκη. Από την άποψη αυτή, τα ποσοστά που εισπράξαμε ως Πράσινοι (στη συνεργαασία μας με τη Δημοκρατική Αριστερά) στους Νομούς όπου συμμετείχαμε μόνοι μας χωρίς Οικολόγους υποψηφίους στο ΣΥΡΙΖΑ και στο Ποτάμι (Σέρρες, Πέλλα και Ημαθία σε όλη τη Μακεδονία και Θράκη), δηλώνουν ότι οι πολίτες δεν τιμούν με την ψήφο τους όσο πραγματικά αξίζει αυτή η διαρκής υποστήριξη των Ευρωπαίων Πρασίνων προς την Ελλάδα, παρά μόνο εάν είμαστε "εξάρτητα" ενός άλλου κόμματος, το οποίο ίσως είναι στοιχείο ανωριμότητας για όσα αφορούν το Περιβάλλον και την Πράσινη Οικονομία.

Με βάση τα παραπάνω είναι προφανές, και θα συντελεστεί και με την τελική εκλογή βουλευτών, ποιες και ποιοι θα είναι αυτοί και πως τοποθετούνται για το μέλλον των Πρασίνων στην Ελλάδα, για την ενότητα του χώρου της Πολιτικής Οικολογίας αλλά και για την ανεξαρτησία τους έναντι των κομμάτων υποδοχέων κι ενδεχομενως θα αποτελέσουν τη μαγιά για ενα πραγματικά νέο Πράσινο Κόμμα που θα έχει λόγο στην διακυβέρνηση στη χώρα μας, ή εάν τελικώς θα απορροφηθούν από τα μεγάλα κόμματα. Εάν δηλαδή αυτό το εγχείρημα συνεργασίας και προγραμματικής σύγκλισης θα αποδειχθεί πραγματικά χρήσιμη για το Περιβάλλον ή εάν οι προσδοκίες μας θα διαψευσθούν και θα πρέπει να ξεκινήσουμε και πάλι από την αρχή.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αποκαλύπτονται τα Παραμύθια της Flyover και πόσο θα μας ταλαιπωρήσει

Οι ασκοί του εώλου (Ν.Σαραντάκος κατά Γ.Μπαμπινιώτη)

Παλαιστινιακό - Η Λύση της Ανταλλαγής Πληθυσμών