Απροκάλυπτη Υποκρισία και Ιδιοτέλεια από τους Διπλωμάτες μας;


Σε δημοσιεύματα http://www.theinsider.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=12597:diplomats-accuse-the-government-in-turkey-endotismo&catid=1:politics&Itemid=27 αναφέρεται ότι ο κ.Δασκαρόλλης κατηγορεί την πολιτική ηγεσία για ενδοτισμό με αφορμή το κλείσιμο Προξενικών γραφείων στη Γερμανία, στην Ιταλία και στη Μεγάλη Βρετανία. Στις διαρροές στον τύπο δεν διαβάζω κάποιο επιχείρημα ή στοιχείο που να τεκμηριώνει κάποια πολιτική κατευνασμού. Θα μπορούσε κάποιος, εάν γνωρίζει σε ποια σημεία εξωτερικης πολιτικής (εκτός από το κλείσιμο διπλωματικών γραφείων στο εξωτερικό) σχετιζόμενα με την Τουρκία διαφωνεί ο κ.Δασκαρόλης και η ένωση διπλωματικών υπαλλήλων; Διότι εάν η διαφωνία τους είναι το κλείσιμο των γραφείων σε χώρες όπου τα κόστη είναι υψηλότερα από τα ωφέλη κι ενδεχομένως μάλιστα λόγω της αδράνειας των ίδιων των διπλωματών που δεν δημιούργησαν συνθήκες οικονομικής διπλωματίας κλπ δεν αντιλαμβάνομαι γιατί διαμαρτύρονται, πέραν του προφανούς ότι χάνουν ήσυχες θέσεις με τις παχυλές αμοιβές. Γνωρίζουμε όλοι ότι οι διπλωματικές υπηρεσίες πλέον παρέχονται σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες (όχι από την "νεο-Οθωμανική" διπλωματία που αναφέρει), αλλά από όλες τις Ευρωπαϊκές πρεσβείες ανά τον κόσμο. Οπότε δεν υπάρχει νόημα ύπαρξης τέτοιων πρεσβειών, ιδιαιτέρως εάν κάποιοι εκεί δεν κάνουν καλά την δουλειά τους.
  Άλλωστε γνωρίζω προσωπικά περίπτωση όταν στο Μεξικό, και την έχω τεκμηριωμένη με έγγραφα, όταν νεαρός φίλος βρέθηκε σε μία τόσο μακρινή χώρα κι είχε κρίση σκωληκοειδήτιδας κι εγχειρίστηκε εκτάκτως σε ένα παραμεθόριο κέντρο και μολύνθηκε, μετακομίστηκε σε άλλο νοσοκομείο, και ουδείς ενδιαφέρθηκε, ούτε καν απάντησαν ότι πήραν το μήνυμα μου, απλά του το έδειξαν μάλλον "χλευαστικά" στο στυλ "ποιος είναι αυτός ο ξύπνιος φίλος σου που μας ενοχλεί", όταν με ανοικτή πληγή (για ιατρικούς λόγους που δεν κατανοώ) μετέβη στην Πρεσβεία πριν την αναχώρηση του για την Ελλάδα καθόσον είχαν τα έξοδα ήδη φθάσει σε μερικές χιλιάδες ευρώ και του είχαμε στείλει όσα μπορέσαμε οι εδώ φίλοι του. Αυτά τα ολίγα για τους διπλωματικούς εκπροσώπους μας στο εξωτερικό (εάν ήταν Αμερικάνος πολίτης γνωρίζουμε όλοι ή φανταζόμαστε τι θα συνέβαινε). Παρόμοιο περιστατικό έμαθα προχθες ότι συνέβη πριν πολλά χρόνια όταν πεθανε στη Γαλλία ένας κομπάρσος ενός συγκροτήματος και άλλος φίλος μου, ο Καθηγητής Ευάγγελος Κ. (του το κοινοποιώ κι αν θέλει ας τοποθετηθεί) ως πολιτιστικός εκπρόσωπος αν δεν κάνω λάθος, περιέγραφε πως ανέλαβε ο ίδιος και χωρίς σχετικη πείρα να διεκπεραιώσει τα της διακομιδής του πτώματος στην Πατρίδα, ενώ σε άλλη περίπτωση που κάποιος ζήτησε κάτι σοβαρό όπως το αντιλαμβάνομαι από την πρεσβεία ήταν κλειστή λόγω εορτασμού κάτι και απαντούσε μόνο ο θυρωρός. Ίσως περισσότερες πρεσβείες και αποστολές πρέπει να κλείσουν, εάν δεν προσφέρουν, μιας και τώρα μας εξυπηρετούν (ίσως καλύτερα) οι διπλωμάτες άλλων χωρών της ΕΕ. Ίσως στην Ευρώπη μόνο δασκάλους, φιλόλογους και τουριστικούς πράκτορες πρέπει να στείλουμε, κι ίσως καλύτερα να πάνε ιδιώτες κι όχι υπάλληλοι. Στο Αφγανιστάν, όπου η Τουρκία (μιας και μας αρέσουν οι συγκρίσεις) ανοικοδομεί με χρήματα του ΝΑΤΟ, κι έχει καταστεί η δεύτερη μεγαλύτερη κατασκευαστική χώρα με τά την Κίνα, δεν έχουμε Πρεσβεία να προωθοήσουμε τις επιχειρήσεις μας. Διαμαρτυρία γι’ αυτό δεν άκουσα να κάνουν οι διπλωμάτες μας. Βέβαια το Αφγανιστάν δεν είναι Γερμανία ή Ιταλία, κι ούτε ταχυδρομείο δεν έχουμε. Στην Ευρώπη αντίθετα, με ένα συστημμένο παίρνουμε αυθημερόν ότι ζητήσουμε από οποιοδήποτε ΚΕΠ;

   Για να μην είμαι μηδενιστής, ίσως αυτές να είναι οι εξαιρέσεις και γνωρίζω και περίπτωση διπλωμάτη, του Πρέσβη στο Πακιστάν του κ. Π.Μαυροειδή (τον αναφέρω προς τιμή του), που ανταποκρίθηκε με ενθουσιασμό και άψογα όταν ήμασταν με την Ελληνική αποστολή στο Αφγανιστάν (όπου δεν έχουμε πρεσβεία), για την προβολή της Ελλάδας με τη δημιουργία ενός μνημείου "Αγνώστου Στρατιώτη" που στήσαμε στην Καμπούλ μέσα σε ένα μήνα, και θέλω να πιστεύω ότι η περίπτωση του δεν είναι εξαίρεση στο διπλωματικό σώμα.

Όμως, εάν το θέμα που θέτουν οι διπλωματικοί υπάλληλοι είναι το κλείσιμο όσων διπλωματικών υπηρεσιώνδεν έχουν οικονομικό όφελος, γιατί να μην θεωρήσουμε ότι είναι εκ του πονηρού να κατηγορούν την πολιτική ηγεσία, που στη στιγμή αυτή περικόπτει από την Παιδεία, την Υγεία, και δεν πρέπει να περικόψει από τους μισθούς εξωτερικού των διπλωματών, όταν στις θέσεις που υπηρετούν δεν φρόντισαν να δημιουργήσουν τα σοβαρά εκείνα οικονομικά ερείσματα ώστε να είναι σημαντικές οι εκεί πρεσβείες ώστε να δικαιολογούν την παρουσία μας; Εχουμε άδικο; (κι εννοώ όλοι οι άλλοι Έλληνες που περιμένουμε οι καλοπληρωμένοι Έλληνες Διπλωμάτες να προσφέρουν τουλάχιστο τόσα όσα αμείβονται ώστε να συμφέρει στην Πατρίδα η εκεί παρουσία τους). Διότι δεν νομίζω ότι θα κλείσει μία πρεσβεία που έχει σοβαρή οικονομική δραστηριότητα, και θα χάσουμε τα κέρδη μας ως Ελλάδα σε μία τόσο κρίσιμη για την οικονομία περίοδο. Γιατί δεν μας λένε τα οικονομικά στοιχεία και ωφέλη στην κατά περίπτωση πρεσβεία που η Κυβέρνηση "εκληματικά" κλείνει και αντίθετα αναφέρονται στην εξωτερική πολιτική τη Κυβέρνησης έναντι της γείτονος, χαρακτηρίζοντας την "κατευναστική" εκμεταλλευόμενοι την ευαισθησία μας. Ανήθικο και πονηρό δεν είναι; Ας μας πουν τουλάχιστο τι είναι αυτό στο οποίο διαφωνούν με την συγκεκριμένη πολιτική και τι θα έκαναν; Την ΑΟΖ; Τόσα χρόνια με τα 12 μίλια το ίδιο δεν κάνουμε; Ποια η αλλαγή και ποιος κατευνασμός; Δεν έχουμε σταθερή πολιτική, χρόνια τώρα στην προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης; Ή μήπως κάποια άλλη κυβέρνηση παραιτήθηκε από αυτό το δικαίωμα κι αποδέσμευσε την Τουρκία από τη σχετική της υποχρέωση (χωρίς να επεκείνει τα χωρικά ύδατα) και τώρα βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο; Αν αυτού του επιπέδου είναι κι η διπλωματία που παρέχουν (να κατηγορούν την Κυβέρνηση όταν θίγεται η τσέπη τους), μάλλον δεν αντέχει σε στοιχειώδη κριτική. Απλές σκέψεις κάνω από όσα διαβάζω και μόνο. Όποιος γνωρίζει κάτι παραπάνω ή έχει την επιστολή του διπλωμάτη, ας μου τη στείλει κι αν λέει κάτι επί της ουσίας δεν έχω λόγο να αναθεωρήσω τις απόψεις μου. Απόλυτος ποτέ δεν είμαι, όμως δεν δέχομαι κι άκριτα όσα μας σερβίρουν.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αποκαλύπτονται τα Παραμύθια της Flyover και πόσο θα μας ταλαιπωρήσει

Οι ασκοί του εώλου (Ν.Σαραντάκος κατά Γ.Μπαμπινιώτη)

Παλαιστινιακό - Η Λύση της Ανταλλαγής Πληθυσμών