Ανάγνωση του Χάρτη της Συμφωνίας Μερικής Οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδας Αιγύπτου της 6 Αυγ. 2020

Προσπαθώντας να καταλάβω τι ακριβώς συμβαίνει με το χάρτη της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας και τις συζητήσεις για τον 27ο και 28ο μεσημβρινό, τη μειωμένη ή μη επίδραση των νησιών, πήρα το χάρτη, χρωμάτισα τα γράμματα διαχωρισμού της ΑΟΖ καφέ για το Α, πράσινο για το Β, πορτοκαλί για το C, κόκκινο για το D και μαύρο για το Ε. Με κέντρο το κάθε γράμμα χάραξα δύο ομόκεντρους κύκλους ιδίου χρώματος με το γράμμα αυτό, τον έναν να εφάπτεται στις ακτές της Αφρικής και τον άλλο στο εγγύτερο ελληνικό νησί. 
 
Παρατήρησα τα εξής:
α. Με βάση τους μεγάλους κύκλους, τα σημεία Α, Β, C είναι εγγύτερα στην Αίγυπτο, ενώ το D δεν είναι εύκολο να καταλήξω, πιθανότατα απέχει εξίσου και από τις Αιγυπτιακές και από τις Λιβυκές ακτές, ενώ το σημείο Ε βρίσκεται εγγύτερα στις Λιβυκές ακτές.
β. Κατά συνέπεια αυτών η γραμμή D-E κανονικά βρίσκεται εξ' ολοκλήρου εντός της ελληνολιβυκής ΑΟΖ. Αυτό εξηγείται κι από την ακτογραμμή της Λιβύης στα σύνορα με την Αίγυπτο, που η ακτή της Λιβύης είναι σχεδόν κάθετη, που σημαίνει ότι η οριογραμμή της αιγυπτιολυβικής ΑΟΖ έχει μία αρχική τουλάχιστο πορεία Ανατολική, που ίσως να καταλήγει κάπου στην περιοχή D-C-B.
γ. Όσον αφορά τους μικρούς κύκλους, που εφάπτονται στα ελληνικά νησιά, το σημείο Α βρίσκεται εγγύτερα στην Κάρπαθο, τα σημεία Β, C, D βρίσκονται εγγύτερα στο Κουφονήσι (νότια της Κρήτης) και το σημείο Ε βρίσκεται εγγύτερα στη Χρυσή (νότια της Κρήτης).
δ. Η αφετηρία ορισμού της ΑΟΖ ανάμεσα στους 26ου και 27ου μεσημβρινού από μόνη της δεν έχει κανένα νόημα, διότι εάν τα όρια χαράσσονται με βάση την κατεύθυνση Βορρά - Νότου δεν θα μπορούσαμε να ορίσουμε ΑΟΖ σε κατεύθυνση Ανατολής - Δύσης (στο Αιγαίο). Χωρίς να είμαι απόλυτος σε αυτό, όμως η σωστή χάραξη της ΑΟΖ υπολογίζονται με κάθετες αποστάσεις από τις ακτές (εκτός εάν αυτό αφορά μόνο την αιγιαλίτιδα ζώνη), ή με κυκλικά τόξα από τις απέναντι ακτές, που όμως ως απέναντι ακτές ορίζονται με βάση τις κάθετες γραμμές στις ακτές.
ε. Η διαφορά των ακτίνων των ομόκεντρων και ιδίου χρώματος κύκλων δίνει και τη διαφορά στην επήρεια των απέναντι ακτών, χερσαίων της Αιγύπτου και νησιωτικών της χώρας μας. Παρατηρώ ότι η επήρεια στο σημείο Ε με τους δύο μαύρους κύκλους είναι πολύ παρόμοια, σε αντίθεση με τους άλλους ομόκεντρους κύκλους που η διαφορά μεγέθους διευρύνεται υπέρ της Αιγύπτου.
Το συμπέρασμα μου είναι ότι τουλάχιστο το διακηρυχθέν τμήμα D-E της ελληνοαιγυπτιακής ΑΟΖ, είναι το ίδιο αυθαίρετο και παράνομο, όσο και το τουρκολυβικό μνημόνιο, με μόνο σκοπό τον διεμβολισμό του και την προσφυγή στη Χάγη για την επίλυση της διαφοράς. Διακινδυνεύω την εκτίμηση ότι είναι μία "εκδούλευση" που μάς έκανε η Αίγυπτος να εμπλακεί στην ελληνολιβυκή διαφορά, και σε αντάλλαγμα τον προνομιούχο ορισμό των σημείων Α-Β-C-D. Διαφορετικά γιατί να μην ορίζαμε ως τμηματική οριοθέτηση μόνο τα σημεία D-E που από τη χώρα μας ορίζονται από τα νησιά Κουφονήσι και Χρυσή, ενώ από την απέναντι πλευρά η Αίγυπτος δεν έχει νόμιμα δικαιώματα κι απλώς θα το έκανε για να μας υποστηρίξει;
Ένα πιθανό "πονηρό" επιχείρημα υπέρ της χώρας μας, με την αυθαίρετη χάραξη της ελληνοαιγυπτιακής ΑΟΖ, είναι ότι δεν αποδίδεται καμία επίκληση επήρειας των νησιών με καποιο τρόπο υπολογισμού. Είναι μία αυθαίρετη χάραξη που οι δύο χώρες δικαιούμαστε να κάνουμε για οποιοδήποτε λόγο (εδώ ως αντάλλαγμα για την υποστήριξη μας από την Αίγυπτο).

Εκτιμώ ότι μετά την πρόσκληση των γειτονικών χωρών για συμπροσφυγή στην Χάγη, το Διεθνές Δικαστήριο θα αποδώσει την συγκεκριμένη γραμμή D-E ως όριο της ελληνολιβυκής ΑΟΖ κι από εκεί και πέρα θα ορίζεται η απρόσβλητη από τις δύο χώρες μας γραμμή A-B-C-D (απρόσβλητη από την Ελλάδα και την Αίγυπτο που έχουμε συμφωνήσει), αρκεί φυσικά να μην δικαιωθεί η Τουρκία.
Κατά την προσωπική μου αντίληψη η σωστή οριογραμμή θα οριστεί με βάση τις παχύτερες γραμμές (γαλάζιες και καφέ αντίστοιχα)
Σε τι κάνω λάθος;

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αποκαλύπτονται τα Παραμύθια της Flyover και πόσο θα μας ταλαιπωρήσει

Οι ασκοί του εώλου (Ν.Σαραντάκος κατά Γ.Μπαμπινιώτη)

Παλαιστινιακό - Η Λύση της Ανταλλαγής Πληθυσμών