Υπέρ της Εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ

Μεγάλη εντύπωση μου προκαλεί η ανησυχία που διαχέουν τα Ελληνικά ΜΜΕ για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) από την ΕΕ. Αναρωτιέμαι, ένα κανάλι, ένας δημοσιογράφος υπάρχει που να μας πει τι καλό ή τι κακό ενδεχομένως θα συμβεί για την Ελλάδα, όταν το Ηνωμένο Βασίλειο εξέλθει της ΕΕ; Για παράδειγμα ο τρόπος υπολογισμού μίας επιδότησης υπολογίζεται με βάση το ΑΕΠ της ΕΕ που θα μειωθεί λόγω της αφαίρεσης του ΑΕΠ του ΗΒ; Εκτιμώ πως όχι.
Θα μας επισημάνει κάποιος τα συμφέροντα που έχουν οι χώρες όπως η Γερμανία για την παραμονή του ΗΒ στην ΕΕ, διότι προφανώς ο Ευρωπαϊκός προϋπολογισμός κατανέμεται στις πιο εύπορες χώρες της ΕΕ, συνεπώς περισσότερο στη Γερμανία κι η επιβάρυνση θα αυξηθεί.
Μπορεί να μας πει κάποιος την επιβάρυνση που θα έχει η Ελλάδα από την συμβολή της στον Ευρωπαϊκό προϋπολογισμό; Το σίγουρο είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες χώρες που συμβάλουν οικονομικά στον προϋπολογισμό, και πιθανότατα η επιβάρυνση θα αυξηθεί αναλογικά σε όλες τις χώρες και ειδικά στην Ελλάδα. Όμως ένα ακριβές συμπέρασμα απαιτεί τον υπολογισμό όλων των μεγεθών χωρίς το ΗΒ, διότι δεν είναι απολύτως σαφές, εάν λ.χ. το ΗΒ ελάμβανε επιδοτήσεις ανταγωνιστικές της Ελλάδας (π.χ. εάν καλλιεργούσε ελιές) ίσως με την αποχώρηση της να μειωνόταν η Ελληνική επιβάρυνση.
Μήπως μας είπε κανείς εάν θα εκτραπούν οι Έλληνες που φεύγουν για σπουδές ή για εργασία σε άλλες χώρες της ΕΕ; Προφανώς θα είναι πιο δύσκολο να πάει κανείς στο ΗΒ για σπουδές, π.χ. δυσκολότερα θα ανοίξει ένας φοιτητικός λογαριασμός σε πολίτες της ΕΕ όταν το ΗΒ δεν θα είναι στην ΕΕ, όμως εδώ δεν συζητώ την βόλεψη του καθενός Έλληνα πολίτη, επειδή ίσως γνωρίζει αγγλικά και δεν γνωρίζει πορτογαλικά, δανέζικα ή πολωνικά. αναφερόμαστε στο συμφέρον της Ελλάδας και το ΗΒ δεν παρέχει πλέον τα πλεονεκτήματα που είχε προηγουμένως, καθώς σιγά - σιγά αυξάνει και τα έξοδα (με μορφή διδάκτρων ή άλλων επιβαρύνσεων) για τους φοιτητές.

Εν τέλει τι θα σημάνει η έξοδος του ΗΒ από την ΕΕ;
Πιθανότατα θα σημάνει την απαρχή ενός σοβαρού διαλόγου από τις χώρες που έχουν βαρύτερο λόγο στην ΕΕ, ώστε η ΕΕ να ξαναγίνει ελκυστική για τις χώρες και τους πολίτες της, κάτι που εξόχως μας ενδιαφέρει. Θα σημάνει μία διαδικασία εμβάθυνσης, όχι των ισχυρών, αλλά όλων όσων πιστεύουμε στην ανάγκη μία καλύτερης Ευρώπης, με μεγαλύτερη αλληλεγγύη και αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου.
Αντίθετα η παραμονή του ΗΒ στην ΕΕ θα παρατείνει την παρούσα κατάσταση, διατηρώντας μία χώρα που είναι ορθολογική ηγέτιδα στον Ευρωσκεπτικισμό.

Εν κατακλείδι, ως Ελλάδα μας συμφέρει πολλαπλά η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, όπως και να μην έμπαιναν όσες χώρες δεν εμπνέονται από το Ευρωπαϊκό όραμα.
Απορώ γιατί ακούω λ.χ. ότι μόνο οι Ρώσοι έχουν συμφέρον, ή ότι όλοι ζητούν από τους Βρετανούς να ψηφίσουν να παραμείνουν. Έχουμε κοινά συμφέροντα μαζί τους; Γιατί μας τα εμφανίζουν έτσι μονομερώς;
Προσωπικά εννοώ ότι συμφέρει να είμαστε στην ΕΕ όσοι εμπνεόμαστε πραγματικά από το Ευρωπαϊκό όραμα, ώστε να κάνουμε την Ευρώπη να πετύχει. Οι Ευρωσκεπτικιστές ας μείνουν έξω.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αποκαλύπτονται τα Παραμύθια της Flyover και πόσο θα μας ταλαιπωρήσει

Οι ασκοί του εώλου (Ν.Σαραντάκος κατά Γ.Μπαμπινιώτη)

Παλαιστινιακό - Η Λύση της Ανταλλαγής Πληθυσμών