Η Μειονότητα στην Ελληνική Θράκη και το Διακύβευμα της Δημοκρατίας


του Ιωάννη Μανομενίδη, Υποψήφιου Ροδόπης
Σμήναρχου ε.α. ΑΔΙΣΠΟ-ΣΙ, Οικονομολόγου Msc, Εφοδιαστή MSc
Εκτ.Καθηγητή ΑΤΕΙΘ, Εθελοντή ΚΕΘΕΑ-Ιθάκη


Οι πολίτες τίθενται συνεχώς ενώπιον ψευδοδιλημμάτων, που τα κόμματα εξουσίας προβάλουν κυρίαρχα στα ΜΜΕ. 


Μιας και κατεβαίνω ως υποψήφιος στη Ροδόπη, θα θέσω, ως παράδειγμα, το πιο καυτό δίλημμα, τον ορισμό του 3%, που νοθεύει τη δημοκρατική έκφραση υπό τον υπαρκτό ή ανύπαρκτο "κίνδυνο" της ελεύθερης έκφρασης της μειονότητας στη Θράκη. Αυτό λίγοι γνωρίζουν ότι συνδυάζεται στη Ροδόπη με ένα περίεργο μίγμα 3 εδρών να διανεμηθούν σε ένα πληθυσμό 54% μουσουλμάνων και 46% Χριστιανών. Ένα μίγμα που φέρνει τις δύο κατηγορίες σε ανταγωνισμό, που τις συνθλίβει ανάμεσα στα κόμματα εξουσίας.  


Κατ' εμέ είναι σαφές ότι χρησιμοποιήθηκε ως πρόσχημα, ευθέως ή πλαγίως, ο αποκλεισμός από τη Βουλή μίας αδέσμευτης εκπροσώπιση της μειονότητας, όμως στην πραγματικότητα πρόκειται για τη χείριστη πολιτική καλπονοθείας ώστε να καρπωθούν τα κόμματα εξουσίας τις ψήφους των μικρών κομμάτων, τα οποία αποκλείονται από τη Βουλή, με συνέπεια αυτή κάθε άλλο παρά αντιπροσωπευτική να είναι.Επίσης αποκλείσθηκε η δυνατότητα καθόδου στις εκλογές ενός ανεξάρτητου υποψήφιου Βουλευτή θέτωντας το ίδιο όριο του 3%. Κι ο λαός σιώπησε και αποδέχθηκε τον περιορισμό της δημοκρατίας, σκεπτόμενος ως οπαδός κι όχι ως πολίτης. 


Το αποτέλεσμα ήταν η αλαζονία των κυβερνήσεων, που καταχράσθηκαν της εξουσίας τους, για να μας οδηγήσουν εδώ που είματε. Διότι είναι διαφορετικό να έχουν αυτοδυναμία για το σκοπό της διακυβέρνησης (όπως  προφασίζονται) σε επίπεδο εκτελεστικής εξουσίας από ότι σε επίπεδο Κοινοβουλευτικό. Διότι με το πρόσχημα της αυτοδυναμίας η Βουλή να ψηφίζει επιπόλαια και με προχειρότητα οτιδήποτε της σερβίρεται, νόμους βραχύβιας διάρκειας και αμφιβόλου ποιότητας και παράλληλα να ελέγχει πλημμελώς, διακριτικά και με σκοπιμότητες τα μέλη της  κυβέρνησης. Άραγε, θα συνέβαιναν ποτέ αυτά εάν ο λαός δεν έπαιφτε στην παγίδα της "απειλής ακυβερνησίας" κι επέλεγε πραγματικά άξιους εκπροσώπους για να τον εκφράζουν;


Καταστρεφόμαστε, άραγε, επειδή δεν είχαμε ισχυρές κυβερνήσεις ή μήπως αντίθετα οι ισχυρές κυβερνήσεις μας καταστρέφουν;


Μήπως μας κατέστρεψαν οι μουσουλμάνοι; Πάντως βεβαιότατα δεν σωθήκαμε που τους αφήσαμε έξω από τις δημοκρατικές διαδικασίες, επιλέγοντας κάποιους "ελεγχόμενους" από τα κόμματα εξουσίας. 


Το δίλημμα που τίθεται σε αυτές τις εκλογές, θεωρώ ότι, είναι σαφώς η ουσιαστική δημοκρατική νομιμότητα.Ο λαός πρέπει να απορρίψει συντριπτικά τα ψευτοδιλήμματα ακυβερνησίας τιμωρώντας όσους τον εμπαίζουν. Η επόμενη Βουλή, πρέπει να είναι μία νέα Βουλή που να σέβεται τη διαφωνία, να χτίζει επάνω στο διάλογο με ευρύτατες συναινέσεις, κι αν αυτές δεν επιτυγχάνονται, τότε αρκεί η Βουλή να ασκεί τις εξουσίες της για τον αποτελεσματικό έλεγχο της εφαρμογής των υφιστάμενων Νόμων κι όχι να τους αλλάζει καιροσκοπικά κι επιπόλαια: Κανείς δεν θα καταστραφεί εάν μία Κυβέρνηση που δεν εφαρμόζει τους Νόμους καταψηφιστεί για να συγκροτηθεί μία άλλη κυβέρνηση:
Άρθρο 1: "Οι Νόμοι Εφαρμόζονται" 
είναι το κύριο που μας χρειάζεται. Ας το εμπεδώσουμε!


Εμφανίστηκε ως καταστροφικό, να είχαμε 3 βουλευτές της μειονότητας, που θα δικαιούνταν να εξέφραζαν μέσα στη Βουλή τα προβλήματα που ενδεχομένως αντιμετωπίζει η μειονότητα. Ακόμη κι αν υποστήριζαν ότι είναι Τούρκοι, διότι τουλάχιστο στην αρχή θα το έκαναν, προσωπικά δεν βρίσκω τίποτα το επικίνδυνο σε ένα Έλληνα πολίτη να εκφράζει αυτό που πραγματικά αισθάνεται, εάν έτσι αισθάνεται. Μπορεί να αντικείμενο προβληματισμού το ότι θέλει να το εκφράσει, όμως είναι καλύτερα να το ακούσουμε παρά να το θάψουμε κάτω από το χαλί. Όπως επίσης (είναι μία άλλη υπόθεση) ότι συγχέουμε την έννοια του "Τούρκου" ως καταγωγή, πολιτιστική κληρονομιά κλπ και την έννοια του "Μουσουλμάνου" ως προστατευόμενη μειονότητα από τη συνθήκη της Λωζάνης. 
Όμως αντίθετα ο κίνδυνος, που έχει επέλθει, είναι ο διχασμός από πολιτικούς που διαγκωνίζονται στον "πατριωτισμό" κατηγορώντας αλλήλους ως εθνικούς μειοδότες.


Η δημοκρατία μας, τελικώς, πληρώνει φασιστικές αντιλήψεις και πρακτικές. Προκύπτει ότι προτιμούμε να φιμώσουμε τους πολιτικούς μας αντιπάλους παρά να προχωρήσουμε με διάλογο και συναίνεση, πρακτικές που είναι προοϊμια του φασισμού και βεβαιότητα δεν είναι δημοκρατικές.


Επέλεξα να συνεργαστώ με τους Οικολόγους Πράσινους, επειδή είναι το πλέον, αν όχι το μόνο, αμεσοδημοκρατικό κόμμα, που αποκλείει την ανάδειξη ισχυρών ηγεσιών που θα γίνουν τύραννοι, στο κόμμα ή στο κράτος, διότι έχει ένα τέτοιο σύστημα οργάνωσης. Διοικείται από μία εκτελεστική γραμματεία 6 ατόμων, όπου ο συντονιστής δεν έχει δικαίωμα δημόσιου λόγου, στην οποία δεν συμμετέχουν όσοι εκλέγονται, όπως οι Ευρωβουλευτές, Τρεμόπουλος και  Χρυσόγελος, οι εννέα περιφερειακοί σύμβουλοι και οι βουλευτές που ελπίζουμε ότι θα εκλεγούν, ώστε να μην ελέγχουν το κόμμα αλλά αντίθετα να ελέγχονται από αυτό. Για τους Οικολόγους Πράσινους δεν τίθεται ζήτημα βουλευτικής ασυλίας, διότι σε 2 έτη, που είναι ο χρόνος εναλλαγής, δεν παραγράφονται ούτε τα πιο απλά πλημμελήματα. 


Εάν αυτά συνέβαιναν στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ, ακόμη και σε όλα τα άλλα αρχηγικά κόμματα ξεκινώντας από το ΛΑΟΣ έως στο ΚΚΕ (διότι οι ηγέτες τους είναι αδιαμφισβήτητοι κυρίαρχοι μέσα στα κόμματα τους), είναι προφανές ότι δεν θα φτάναμε εδώ που είμαστε, που οφείλεται στην αδιαλλαξία όχι μόνο της Κυβέρνησης αλλά και της εκάστοτε αντιπολίτευσης. Διότι οι Βουλευτές στήριξαν άκριτα και δεν έλεγξαν την Κυβέρνηση και τις ηγεσίες των κομμάτων τους, ούτε ελέγχοταν από το κόμμα τους.


Το όριο του 3%, είναι μία κάκιστη πολιτική καλπονοθείας με την οποία τα μεγάλα κόμματα επέλεγαν εκπροσώπους της μειονότητας που έσερναν μαζί τους ολόκληρα χωριά και πόλεις, όμως έμειναν παγερά ανέκφραστοι στα χρόνια που πέρασαν. 


Η άποψη μου είναι ότι η μειονότητα πρέπει να αναδείξει προσωπικότητες με δημοκρατικές αξίες μέσα στα κόμματα, προσωπικότητες που θα χαίρουν της εκτίμησης όλων των Ελλήνων πολιτών, ανεξαρτήτως θρησκείας. Το κόμμα των Οικολόγων Πράσινων αναδεικνεύει πολύ σημαντικά προβλήματα που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα των πολιτών όλης της Ροδόπης, ξεκινώντας από τα καθαρά οικολογικά, όπως είναι  τα ορυχεία χρυσού που μπορεί εκεί που προηγούμενως υπήρχαν χωράφια, βουνά και υδροβιότοποι, που είναι το πραγματικό μας χρυσάφι, να γίνουν μία τοξική κι αποκρουστική έρημος  μας ή τα πυρηνικά του Κοζλοντούι που μπορεί οποτεδήποτε να μας καταστρέψουν. Αλλά και στην τρέχουσα επικαιρότητα την ανάγκη υιοθέτησης πολιτικών αλληλέγγυας κοινωνικής οικονομίας και την προστασία των οικονομικά αδυνάτων. Σε αυτά οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούμε όλους τους Έλληνες πολίτες, χωρίς καμία διάκριση προς τα μέλη της μειονότητας, να συμμετέχουν ενεργά στο κόμμα μας, να αναδειξουμε σημαντικές προσωπικότητες ανεξαρτήτως θρησκεύματος, τους οποίους όλοι οι Έλληνες πολίτες θα τιμήσουν με την ψήφο τους, οχι μόνο στην Ελληνική Βουλή και στην τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και στην Ευρωβουλή. Δεν πρέπει να είναι αδιάφορο στη μειονότητα ότι στη Γερμανία στο τρίτο μεγαλύτερο κόμμα της, συμπρόεδρος είναι  ο Τουρκικής καταγωγής Τζέμ Οντεμίρ που έχει εναντιωθεί στην πολιτική της Μέρκελ για το μνημόνιο (http://www.chrysogelos.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=641:%CE%B3%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%AF-%CF%80%CF%81%CE%AC%CF%83%CE%B9%CE%BD%CE%BF%CE%B9-%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BB%CE%B5%CE%B3%CE%B3%CF%8D%CE%B7-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1&Itemid=67&lang=el) που δείχνει και τον σωστό τρόπο ενασχόλησης με την πολιτική, με τρόπο που να βοηθάει κανείς τον τόπο του κι επιπλεον να κερδίζει την εκτίμηση όχι μόνο των συγχωριανών του, αλλά όλων των πολιτών κι όχι μόνο της χώρας του! 


Το διακύβευμα των εκλογών για τους πολίτες είναι η Δημοκρατία.


Δεν με απασχολεί ότι κάθε ψήφος στο ΠΑΣΟΚ - ΝΔ θα είναι έγκριση για το μνημόνιο και τις ανάλγητες κοινωνικά αποφάσεις τους, εφόσον οι πολίτες τα εγκρίνουν, με αθροιστικό ποσοστό 20-40%, ελπίζω όχι περισσότερο. Θα πρέπει απλώς να απολογηθούν όσοι τα κατηγορούσαν για εθνική μειοδοσία, διότι δεν μπορεί 20-40% των Ελλήνων να είναι προδότες.  


Όμως με απασχολεί ότι κάθε ψήφος στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ, που δημιούργησαν και διατήρησαν αυτό το καλπονοθευτικό σύστημα, για ίδιο όφελος, είναι ένα ράπισμα στη Δημοκρατία μας. Κάθε πολίτης που ψηφίζει ΠΑΣΟΚ-ΝΔ ασελγεί στη δημοκρατία διότι δέχεται, ως οπαδός κι όχι ως δημοκράτης, να φιμώνονται πολίτες που έχουν διαφορετική άποψη ή να εξαναγκάζονται, για να εκφραστούν πολιτικά, σε ιδεολογικούς συμβιβασμούς και να υποτάσσονται στην ιδεολογία μεγάλων κομμάτων, χωνευτηριών των πολιτικών ιδεών.
  
Κάθε ψήφος στα άλλα αρχηγικά κόμματα, είναι ψήφος σε κόμματα που θα μπορούσαν να εξελιχθούν όπως το ΠΑΣΟΚ κι η ΝΔ. 


Αντίθετα, οι Οικολόγοι Πράσινοι βουλευτές δεν υπόσχονται, αλλά ελέγχονται για το έργο τους από το μόνο αμεσοδημοκρατικό κόμμα στη χώρα μας. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που το επέλεξα, διότι η Ελλάδα θα ήταν σαφώς καλύτερη εάν σεβόμασταν τη Δημοκρατία, κι είναι το σύστημα διακυβέρνησης που μας ταιριάζει ως Έλληνες. 


Σκέψου Καθαρά.


Αν με τις μέχρι σήμερα αντιλήψεις σου οι Οικολόγοι Πράσινοι ήταν μέσα στις εναλλακτικές σου, σκέψου καθαρά, κι αποφάσισε. Δεν θα μετανιώσεις να φέρουμε μαζί μέσα στη Βουλή ένα νέο δημοκρατικό ήθος.


Όμως το πιο σημαντικό ακόμη κι αν δεν γνώριζες ή δεν άκουσες ποτέ για τους Οικολόγους Πράσινους, είναι να ενημερωθείς, κι αν σε ενδιαφέρουν οι αρχές μας, να οργανωθείς για να ελέγχεις ο ίδιος την τήρηση των αρχών που θέσαμε να υπηρετήσουμε, να ελέγχεις τους εκπροσώπους σου και να διαμορφώσεις μαζί με όλους μας τα προγράμματα μας. 
Κι αν εσύ κι οι γύρω σου σε θεωρούν σημαντικό για το έργο και το ενδιαφέρον σου, να συμμετέχεις στις επόμενες εκλογές, ως μέλος ενός διεθνούς Πράσινου κινήματος για βιώσιμη ανάπτυξη και αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αποκαλύπτονται τα Παραμύθια της Flyover και πόσο θα μας ταλαιπωρήσει

Οι ασκοί του εώλου (Ν.Σαραντάκος κατά Γ.Μπαμπινιώτη)

Παλαιστινιακό - Η Λύση της Ανταλλαγής Πληθυσμών