Σήμερα Είναι το Πραξικόπημα του Ερντογάν

Όταν ο Ανρί Ζανσόν έγραφε ότι δημοκρατία είναι να σου χτυπάνε ξημερώματα την πόρτα και να είναι ο γαλατάς, είχε και την Τουρκία υπόψη του.
Μπορεί εχθές να παρακολουθήσαμε ότι μας σερβίραν ως πραξικόπημα, σήμερα όπως είναι σε εξέλιξη το πραγματικό πραξικόπημα και είναι του Ερντογάν. Διότι πως είναι δυνατό ως δημοκρατική άμυνα να συλλαμβάνονται όλοι οι δικαστές της Τουρκίας μετά από ένα στρατιωτικό πραξικόπημα; Πως οι δικαστές συνέβαλαν σε αυτό; Αμφιβάλω κι αν όλοι οι στρατιωτικοί που συλλαμβάνονται έχουν κάποια σχέση. Μήπως έγιναν συλλήψεις πολιτών από τους στρατιωτικούς; Ούτε καν απόπειρα σύλληψης των πολιτικών ηγετών δεν μάθαμε. Απλώς ο Ερντογάν πετούσε, αν πετούσε, και δυσκολεύτηκε να προσγειωθεί; Αληθεύει; ή έτσι μας το σέρβιραν; Φυσικά, εκ του μακρόθεν τι μπορεί να γνωρίζει κανείς; Μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε. Πάντως όλα όσα συμβαίνουν σήμερα, εμένα δεν με πείθουν για την συνταγματική νομιμότητα του Ερντογάν και μου επιβάλουν να αναλογιστώ μία διαφορετική ανάγνωση του πραξικοπήματος.
Ο Ερντογάν με τις μυστικές του υπηρεσίες γνωρίζει ποιοι είναι οι αντικαθεστωτικοί στρατιωτικοί ή και άλλοι αντικαθεστωτικοί για τους οποίους όμως δεν έχει την αφορμή να τους βγάλει από τη μέση. Οργανώνει λοιπόν ένα πραξικόπημα με δικούς τους μυστικούς συνδέσμους ώστε να μην λειτουργήσει ολοκληρωμένα. Μπορεί λ.χ. να έχει οργανώσει το ένα δέκατο των εμπλεκομένων να ενεργήσουν το βράδυ της Παρασκευής, ενώ όλοι οι άλλοι οργανώνονται με ανάλογο τρόπο περιμένοντας ένα μήνυμα που όμως δεν έρχεται ποτέ, ή τους έρχεται σε λάθος κατεύθυνση, π.χ. ότι ο επικεφαλής τους διαφώνησε ή τους έδωσε άλλη αποστολή στο Κουρδιστάν, στην Κύπρο, στο Αιγαίο κλπ πάντως να μην είναι διαθέσιμοι χθες το βράδυ. Βέβαια όλοι μεταξύ τους δεν γνωρίζονταν ώστε να διαπιστώσουν αυτές τις διαφοροποιήσεις εάν δεν ήταν οι ίδιοι οι διοργανωτές και υπήρχε μυστικότητα.
Δίνεται λοιπόν η εντολή έναρξης τους πραξικοπήματος, όχι στο στρατό όπως μάθαμε...
Όχι! Η προετοιμασία ετοιμάζεται καλά πολύ νωρίτερα. Ο Ερντογάν κλείνει όλα τα διεθνή μέτωπα, με Ρωσία, Ισραήλ, ΗΠΑ ώστε να αιφνιδιάσει και να μην συμβεί κάποια υποστήριξη του πραξικοπήματος από το εξωτερικό. Ίσως και η συμφωνία με την ΕΕ για το μεταναστευτικό να είναι σε αυτό το πλαίσιο. Ίσως και κάποια άλλα ζητήματα που ενδεχομένως λόγω του πραξικοπήματος ή της νέας κατάστασης να εξεταστούν διαφορετικά την επόμενη ημέρα.
Όμως το περιβάλλον είναι κατάλληλο για να λάβουν θέσεις η αστυνομία και οι υπηρεσίες ασφαλείας να λάβουν θέσεις για μία προβοκάτσια πραξικοπήματος του στρατού, κάτι που ίσως ποτέ δεν θα το μάθουμε ή όταν θα το μάθουμε θα είναι πλέον πολύ αργά.
Ακολουθεί η κινητοποίηση μερικών μόνο παραπληροφορημένων μονάδων του στρατού που καταλαμβάνουν λίγους στόχους εντυπωσιασμού, χωρίς ουσιώδη αποτέλεσμα, που σκοπό έχουν την διεθνή κοινή γνώμη. Το μεγαλύτερο διεθνές αεροδρόμιο του Κεμάλ Ατατούρκ στην Κωνσταντινούπολη, την γέφυρα του Βοσπόρου και το δορυφόρο που σταματάει να ενημερώνει τον κόσμο στο εξωτερικό για το τι συμβαίνει στην Τουρκία, ώστε να το αντιληφθεί όλος ο κόσμος, αφήνοντας όμως ελεύθερα τα άλλα τηλεοπτικά δίκτυα ενώ μερικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν τη Βουλή, κινήσεις δηλαδή που χωρίς κόστος θα δώσουν στον Ερντογάν την δυνατότητα να ξεκινήσει τις εκκαθαρίσεις σε όλη την Τουρκία. Μπορεί κάποιοι να συζητούν ότι δεν τους φτάνουν οι χειροπέδες για τους στρατιωτικούς, όμως συλλαμβάνονται εκτός από τους στρατιωτικούς και όλοι οι αντιφρονούντες δικαστές χωρίς να αντιστέκονται με τις κάμερες μαζεμένες σε πλήρη συντονισμό, ίσως και άλλοι που δεν θα ενδιαφερθεί κανείς να μάθει ποιοι και γιατί συνελήφθησαν. Άλλωστε το ένα τρίτο της Τουρκίας είναι υπό δίωξη στην Ανατολή που οι εκπρόσωποι τους στη Βουλή θα χάσουν τις έδρες τους. Ακόμη κι οι αντικαθεστωτικοί δημοσιογράφοι βρέθηκαν στη θέση τους να συνδράμουν το καθεστώς Ερντογάν.
Οπότε, πριν να μιλάμε για την δημοκρατία στην Τουρκία, να γνωρίζουμε τι είναι η δημοκρατία, και για πολλά που δεν μας απασχόλησαν ποτέ στην μεταπολιτευτική Ελλάδα, όπως όταν χτυπάει το κουδούνι μας, ότι δεν είναι η αστυνομία.
Αυτό που είναι σε πρώτη προτεραιότητα και μας αφορά ως Έλληνες είναι να μην εκδώσουμε στην Τουρκία κανέναν όταν κινδυνεύει να τον εκτελέσουν. Δυστυχώς το κάναμε για πολλούς αγωνιστές της δημοκρατίας στην Τουρκία επειδή εναντιώθηκαν με όλα τα μέσα απέναντι σε ένα καθεστώς που δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα ούτε για τα παιδιά των Κούρδων, το κάναμε κι απελάσαμε πολλούς πρόσφυγες σε μία χώρα που δεν θεωρείται ασφαλής επειδή μας βόλευε, όμως αυτή τη φορά είναι ηλίου φαεινότερο, ακόμη κι αν κάποιοι εμπλέκονται σε ένα "προδήλως" αντιδημοκρατικό πραξικόπημα, έχουμε δημοκρατικό καθήκον να μην απελάσουμε κανέναν που κινδυνεύει η ζωή του.

Να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν δίνω καμία αξία στην πράξη τους ως στρατιωτικών, να συμμετάσχουν στο πραξικόπημα, έπεσαν σε μία παγίδα επειδή δεν σεβάστηκαν τη δημοκρατία στη χώρα τους κι είναι έγκλημα. Όμως άλλο το έγκλημα που πρέπει να τιμωρηθεί, κι άλλο να επιτρέψουμε την έκδοση τους σε μία χώρα που δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και είναι υποχρέωση μας και συμφέρον μας να τα αξιώσουμε και από την Τουρκία και να προστατέψουμε όποιους ζητούν διεθνή προστασία. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αποκαλύπτονται τα Παραμύθια της Flyover και πόσο θα μας ταλαιπωρήσει

Οι ασκοί του εώλου (Ν.Σαραντάκος κατά Γ.Μπαμπινιώτη)

Παλαιστινιακό - Η Λύση της Ανταλλαγής Πληθυσμών