Η Κατάρρευση της "Ασπίς", ο Εμπαιγμός της Κυβέρνησης κι η Ευθύνη μας ως Πολιτών για την Δημόσια Ασφάλιση

ΜΗΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΣΤΕ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ: Τον Σεπτέμβριο του 1999 σε μία από τις συναλλαγές μου στη Citibank η υπάλληλος μου πρότεινε να κάνω ένα συμβόλαιο προικοδότησης. Μέχρι τότε ήμουν αρνητικός στην ιδιωτική ασφάλιση, επειδή κάτι τέτοιο μας έλεγαν οι παππούδες μας, αλλά φαντάστηκα ότι οι εποχές αλλάξαν τους αγνόησα... σκέφτηκα γιατί όχι; Όσα χρήματα έχουμε τα ξοδεύουμε, ενω αν κατέθετα αυτόματα από τον λογαριασμό μου σε έναν αποταμιευτικό λογαριασμό, σιγά σιγά ένα σημαντικό ποσό θα μαζευόταν, εκτός που όπως έλεγε η "σύμβουλος" το ποσό που καταθέτουμε ήταν αθροιστικά εγγυημένο κι επιπλέον θα υπήρχαν και αποδόσεις που θα αύξαναν αυτό το ποσό, μιας και η τράπεζα θα επένδυε τα χρήματα αυτά. Ξεκίνησα να πληρώνω 20.000δρχ το μήνα (περί τα 60€) που σταδιακά "αναπροσαρμόζονταν" κι έφτασε το 2010 να είναι  96,95€, όταν τον Μάρτιο του 2010 δεν έγινε η μεταφορά της δόσης παρότι τα χρήματα υπήρχαν στο λογαριασμό μου... Μέχρι τότε είχα δώσει, χωρίς τόκους, ένα κεφάλαιο 8.983,24€. Εκείνες τις μέρες μάθαμε ότι η Ασπίς κατέρρευσε, και μετά από δύο μήνες πληροφορηθήκαμε ότι η Citibank είχε πουλήσει το προγραμμα Norstern (όπως λεγόταν το συγκεκριμένο κεφάλαιο) ως πακέτο στην Ασπις, με συνέπεια και τα χρήματα μας να πάνε εκεί. Όσοι ήταν στο κύκλωμα ενημερώθηκαν κι έκαναν αίτημα διακοπής με είσπραξη του ποσού που δικαιούταν, ενδεχομένως κι έντοκο, κάτι που δεν γινόταν πλέον με εμάς. Τρία χρονια τώρα, ο διαχειριστής και κάποιοι υπάλληλοι της Ασπίς μετράνε και ξαναμετράνε τα... "υπολλείματα" της Ασπίδος, και αμείβονται για το έργο τους... κι ακόμη απόφαση εκκαθάρισης δεν βλέπουμε, ενώ με Νόμο που πέρασαν την χρονιά εκείνη, για να μας ρίξουν στάχτη στα μάτια, το κράτος ανέλαβε τις ευθύνες του υποσχόμενο να αποζημιώσει μέχρι του 70% των κεφαλαίων (όποιος δεν ήταν ικανοποιημένος ας πήγαινε στα δικαστήρια).

Δεν ξέρω εάν θα πάρει ποτέ η κόρη μου χρήματα από την "προικοδότηση" που η Citibank ξεπούλησε στην Ασπίδα και τα διασπάθισε, που το κράτος μας (ουδόλως πρωτότυπο) δεν επέβλεψε με τους φορείς που υποτίθεται επιβλέπουν (Τράπεζα Ελλάδας κλπ) να διασφαλίσει την κανονική λειτουργία του υπόψη Ιδιωτικού Ασφαλιστικού Οργανισμού. Όσοι θεωρείτε δίκαιο να αποζημιωθούμε οι ασφαλισμένοι στην Ασπίς, ψηφίζετε εδώ http://www.avaaz.org/en/petition/Ypoyrgeio_Oikonomikon_Na_teleiosei_i_talaiporia_ton_hiliadon_asfalismenon_tis_Aspis_Pronoia/?cWojheb

Το τι θα γίνει είναι άγνωστο. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία, επειδή κάτι τέτοιο μας έλεγαν οι παππούδες μας, κι οι εποχές δεν αλλάξαν, απλώς τους αγνόησα. Οπότε να ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΑΝΩ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ, ΝΑ ΜΗΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΟΥΝ ΠΟΤΕ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥΣ. Εγγύηση για το μέλλον αποτελεί μόνο η συλλογική αλληλεγγύη των πολιτών που οφείλουμε να λειτουργούμε και να διασφαλιζουμε την δημόσια υγεία και ασφάλιση, ώστε ακόμη κι όταν αποτυγχάνουμε, όπως και σήμερα συμβαίνει στο κράτος μας, πάντα θα μπορούμε ως κοινωνία οι ικανοί να βοηθάμε τους έχοντες ανάγκη. Όταν εναποθέτουμε το μέλλον μας σε ιδιωτικές εταιρείες (που σπανίως μπορούν να επιβιώσουν με συνέπεια για πολλές δεκατίες) αφενός όταν καταρρέουν εξανεμίζονται, αφετέρου η ιδιώτευση των όσων έχουμε τις υλικές δυνατόητες οδηγεί τελικώς στην υποβάθμιση και στην αδιαφορία μας για την δημόσια ασφάλιση που είναι η κατεξοχήν σωστή επιλογή για κάποιο αγαθό που αφορά την κοινωνική αλληλεγγύη των ανθρώπων, διότι χωρίς αυτήν καμία ασφάλιση δεν έχει νόημα. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αποκαλύπτονται τα Παραμύθια της Flyover και πόσο θα μας ταλαιπωρήσει

Οι ασκοί του εώλου (Ν.Σαραντάκος κατά Γ.Μπαμπινιώτη)

Παλαιστινιακό - Η Λύση της Ανταλλαγής Πληθυσμών