Το Διακύβευμα των Εκλογών της 25ης Ιουνίου και οι Θέσεις με τις Οποίες Συμμετέχω ως Υποψήφιος Βουλευτής Κιλκίς με τη Συμμαχία Πράσινο και Μωβ


Γνωρίζετε όλοι
αν και ίσως οι περισσότεροι το υποτιμήσατε, ότι το διακύβευμα των εκλογών της 21ης Μαΐου 2023 ήταν η παραγραφή των εγκλημάτων της Νέας Δημοκρατίας, στο οποίο ο λαός της το παραχώρησε με το 41%. Δεν πρόκειται να αποδοθούν ευθύνες ούτε για τις παρακολουθήσεις, ούτε για το έγκλημα στο Σταθμό Βενιζέλου, ούτε για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, ούτε για όσα πλείστα συνέβησαν και ο λαός σιώπησε, στην  ουσία εξαγοράστηκε με την διανομή των δανεικών που κάποια στιγμή θα κληθεί ο ίδιος να πληρώσει. Ποιος μπορεί να προβλέψει το μέλλον, αλλά κρίνοντας από το παρελθόν, το πιο πιθανό είναι ότι πάλι με μνημόνια και περικοπές μισθών και συντάξεων, όταν μία κυβέρνηση της ΝΔ μέχρι το 2030 θα το σκάσει, όπως έκανε ο Καραμανλής το 2009, διότι χωρίς να βάζεις φόρους, όταν στιγματίζεις τη φορολόγηση, ποια είναι η χρηστή διαχείριση; Πως θα αποπληρώσουμε; Ωραία τα παραμύθια, αλλά κάποια στιγμή ξυπνάμε, κι ας ελπίσουμε ότι η αποπληρωμή θα είναι οργανωμένη και συντεταγμένη, όμως αυτό δεν φαίνεται να το συμμερίζεται η Νέα Δημοκρατία, κι αν κάνω λάθος γράψτε από κάτω πως και πότε, διότι εγώ βλέπω μόνο πανηγυρισμούς κι επιτυχίες για φθηνότερο δανεισμό.     

Ας περάσουμε όμως και στο διακύβευμα της 25 Ιουνίου 2023 που, κατά τη γνώμη μου, για την Κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι η αλλαγή του άρθρου 24 του Συντάγματος για την προστασία του περιβάλλοντος.  Παραδίδοντας την ελληνική φύση βορρά των διεθνών επενδυτών, χωρίς δυνατότητα δικαστικής συνδρομής για την προστασία του, ίσως ακόμη και αίροντας το έως σήμερα κατοχυρωμένο συνταγματικό δικαίωμα για ανεμπόδιστη πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες, θα πετύχει την ανάπτυξη που τίποτα άλλο από όσα σκέφτηκε δεν πέτυχε. Με δανεικά ζούμε και πανηγυρίζουμε που θα μοιράζουμε σε επιδόματα.  

Θα μου πείτε, πως το σκέφτομαι αυτό; Πόθεν προέκυψε; Ας δούμε όμως πρώτα εάν θα μπορεί νομικά να το κάνει, και μετά θα εξηγήσω την εκτίμηση μου ότι θα το κάνει, ίσως και με πιο δραματικό τρόπο, από ότι κι εγώ υποθέτω. 

Εάν η  Νέα Δημοκρατία λάβει 180 βουλευτές, με το σημερινό καλπονοθευτικό σύστημα και την ψήφο του Ελληνικού λαού, θα μπορεί, ακραίο μεν, αλλά ως δυνατότητα πολιτική υπάρχει, ακόμη μέσα σε ένα μήνα να αλλάξει το Σύνταγμα, πηγαίνοντας και πάλι σε εκλογές προφασιζόμενη «σπουδαίο εθνικό λόγο». Τέτοιος λόγος για μία Ελλάδα της ανεργίας και της υπανάπτυξης θα μπορεί να είναι η ανάπτυξη της οικονομίας με την εισροή άμεσων επενδύσεων από το εξωτερικό, για την αξιοποίηση των παραλιών, που σήμερα προστατεύονται από το Σύνταγμα (βέβαια δεν θα το πει έτσι, όπως δεν το λέει προεκλογικά, όμως γνωρίζουμε τις θέσεις της στην  προηγούμενη Συνταγματική τροποποίηση) θα πει ότι "εμποδίζεται η ανάπτυξη από του Οικολόγους που σταματάμε τις επενδύσεις με προσφυγές σε δικαστήρια" κλπ). Έτσι, στην επόμενη Βουλή (που μπορεί να προκύψει σε λίγους μήνες, τυπικά, με το "πρωθυπουργοκεντρικό" σύστημα, ένας Πρωθυπουργός με 151 βουλευτές, άμεσα μπορεί να προκηρύξει εκλογές) θα απαιτούνται μόνο 150 βουλευτές και θα έχουν αρθεί όλα τα «εμπόδια» για την  καταστροφή των παραλιών μας. Άρα, νομικά και διαδικαστικά, μπορούμε όλοι να συμφωνήσουμε ότι, με 180 βουλευτές, εάν όχι σε ένα μήνα, σε ένα εξάμηνο άνετα, θα μπορεί να αλλάξει το Σύνταγμα. 

Γιατί να το κάνει αυτό η Νέα Δημοκρατία; Διότι επειδή για την ανάπτυξη θέλει να φέρει επενδυτές, αδιαφορώντας για το περιβάλλον, θα σημάνει και μεγάλη εφορεία καθώς όλοι οι διεθνείς χρηματοπιστωτικοί οίκοι αξιολογήσεων θα μας ανεβάσουν στα σύννεφα και όντως, εάν δεν γίνει κανένας ξεσηκωμός να "διαλυθεί το σύμπαν", όταν θα ξυπνήσει ο λαός, που δεν το βλέπω πιθανό, διότι είμαστε 10%-20% όσοι νοιαζόμαστε για την Πατρίδα με την πραγματική της έννοια, αυτά δηλαδή που περιέγραψε ο Ιωάννης Πολέμης στο ποίημα του, "Τι είναι η πατρίδα μας; Μην είν' οι κάμποι; Μην είναι τ' άσπαρτα ψηλά βουνά; Μην είναι ο ήλιος της, που χρυσολάμπει; ...Μην είναι κάθε της ρηχό ακρογιάλι...κάθε της θάλασσα, κάθε στεριά; ...". 

Όμως δυστυχώς, η κρίση έκανε τους περισσότερους Έλληνες κυνικούς... "τι με νοιάζει η θάλασσα ή οι ακρογιαλιές, εάν δεν μπορώ να φάω;" κι ακόμη χειρότερα όσοι έχουν να φάνε και θέλουν κι άλλα να φάνε είναι ακόμη χειρότεροι... 

Οπότε μένει σε εμάς φίλοι μου, στην απλή μητέρα, στον πατέρα, τον παππού ή γιαγιά, που έχουμε παιδιά κι εγγόνια, και θέλουμε να συνεχίσουμε να μπορούμε να τα πάμε στην παραλία, χωρίς να περάσουμε ανάμεσα από "μπράβους" που θα προστατεύουν τους εύπορους Αμερικανούς, Άραβες και Ρώσους από τους ντόπιους ιθαγενείς.  

Δυστυχώς, οι περισσότεροι Έλληνες δεν τα καταλαβαίνουν αυτά, ούτε και θέλουν να σκεφτούν  περισσότερο, τους αρκεί να πάρουν το επίδομα για να συνεχίσουν να φυτοζωούν...

Οπότε μένει σε εμάς φίλοι μου, απευθύνομαι και στους Νεοδημοκράτες, όσοι έχετε σπουδάσει και λίγα γράμματα παραπάνω, να τα σκεφτείτε αυτά και να δείτε τον κίνδυνο, ότι δίνοντας εν λευκώ εξουσία σε μία κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας, κυριολεκτικά θα αλωνίσει, κτίζοντας όλες τις παραλίες και τους προστατευμένους τόπους, για να έρθουν τουρίστες. Δυστυχώς μόνο σε αυτό αποδειχθήκαμε ικανοί οι σύγχρονοι Έλληνες και είναι η πρώτη ασφαλής οδός ανάπτυξης θα κρίνει ένας ορθολογικά σκεπτόμενος άνθρωπος, με μειωμένη πάντως αντίληψη της πραγματικότητας, όσον αφορά τον κίνδυνο να καταστρέψουμε κάτι που δεν θα επανέλθει στη διάρκεια της δικής μας ζωής, ίσως και ποτέ, παρ' εκτός κι εκλείψουμε οι άνθρωποι από τον πλανήτη, διότι έτσι αλαζονικά πως φερόμαστε γίνεται όλο και πιο πιθανό να μας συμβεί, για τη γενιά μας ίσως απλώς ως μία δυσκολία, κάποια από τα επόμενα καλοκαίρια της ζωής με δυσφορία, να επιβιώνουμε με τα κλιματιστικά, κι ίσως να πεθαίνουμε όταν κι εάν συμβεί σε εμάς (διότι θα συμβεί κάπου) μία κατάρρευση του ηλεκτρικού ρεύματος (μπλακ άουτ το λενε) και δεν είμαστε δίπλα στη θάλασσα να πηδήξουμε μέσα... (όπως συμβαίνει για το Κιλκίς δηλαδή, και δεν  μπορώ να σας υποσχεθώ ότι θα σας φέρω και θάλασσα δηλαδή). Όπως και πιο πιθανό συμβαίνει να έχουμε άλλου είδους καταστροφές, με την επιστημονική κοινότητα να κάνει πιο ρεαλιστικό το σενάριο σκηνών αποκάλυψης. Αυτό που κάποτε θεωρούνταν μία "τρικυμία στο κεφάλι του Αγίου Ιωάννη" μπορεί να αποδειχθεί όντως προφητεία μίας κατάστασης που θα μας συμβεί και το ερώτημα είναι εάν το θέλουμε να συμβεί σε εμάς, στα παιδιά ή στα εγγόνια μας.... 

Όμως με την είσοδο του Πράσινου και Μωβ στη Βουλή, αυξάνονται οι πιθανότητες να μην έχει αυτοδυναμία η ΝΔ, αλλά να κυβερνήσει κανονικά τηρώντας τους νόμους, και παράλληλα να υπερασπιστούμε το Περιβάλλον. Η Βουλή πρέπει, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, να συζητάει ανεξάρτητα από την Κυβέρνηση και να ψηφίζει τους νόμους που όλοι οι Έλληνες δια των εκπροσώπων μας συμφωνούμε, κι όχι «υποτασσόμενοι» σε μία αυτοδύναμη Κυβέρνηση, που για τέσσερα έτη δεν θα δίνει λογαριασμό σε κανέναν (ούτε τώρα έδινε, αλλά τουλάχιστο δεν μπορούσε να αλλάξει και το Σύνταγμα).


Λύσεις ανάπτυξης υπάρχουν, πέραν όσων μπορεί να σκεφτεί η Νέα Δημοκρατία. Λύσεις πραγματικά πράσινες. Αντί αν δίνει τα χρήματα στους μεγάλους εργολάβους, που εύκολα την χρηματοδοτούν για να τα παίρνουν, θα μπορούσαν να είχαν πάει όλοι οι ευρωπαϊκοί πόροι για φωτοβολταϊκά στα σπίτια και στις ταράτσες, να μην είχαμε ανάγκη από επιδόματα γιατί θα παρήγαμε ηλεκτρικό ρεύμα στο σπίτι μας. Αντί να επιδοτούνται τα φυτοφάρμακα να επιδοτείται η απασχόληση στον αγροτικό τομέα για βιολογικά προϊόντα που θα εξάγονταν με πολλαπλάσια αξία στις εύπορες οικονομίες, και κανείς δεν εμποδίζει κάποιον πλούσιο αγρότη βιολογικών προϊόντων να ταΐσει τα παιδιά του φθηνά συμβατικά εισαγόμενα από την Αίγυπτο ή την Κίνα... (εάν έχει τόσο μυαλό δηλαδή, αλλά προφανώς δεν απευθύνομαι σε αυτούς τους αγρότες του Κιλκίς).     

Γιατί να με ψηφίσετε; Με την εκλογή μου στην εκλογική περιφέρεια Κιλκίς, το διακύβευμα για τη διακυβέρνηση, όσο με αφορά τουλάχιστο δεν υπάρχει. Διότι υποστηρίζω τη διακυβέρνηση από τη μεγαλύτερη συμμαχία κομμάτων, αλλά ακόμη και από το πρώτο κόμμα μόνο του (τη ΝΔ), εάν δεν συστήνεται μεγαλύτερη συμμαχία, χωρίς να απαιτείται αυτοδυναμία (χωρίς θέσεις και ανταλλάγματα), τηρώντας τους ισχύοντες νόμους, και απλώς, το ορθό και Συνταγματικώς επιβαλλόμενο, η Κυβέρνηση να είναι ελεγχόμενη από τη Βουλή, κάτι που σε μία αυτοδυναμία είναι αδύνατο να συμβεί, διότι η Κυβέρνηση ελέγχει τη Βουλή. Δηλαδή προσωπικά εκλεγόμενος θα στηρίξω τη Νέα Δημοκρατία να κυβερνήσει, αλλά δεν θα ψηφίζω νόμους (προφανώς ούτε την αλλαγή του άρθρου 24 του Συντάγματος) με τους οποίους διαφωνούμε οι Πράσινοι ψηφοφόροι. Διότι οι Πράσινοι βουλευτές θα ψηφίζουμε όπως οι συμπολίτες μας υπαγορεύουν, κι όχι κατά συνείδηση, όπως από το Σύνταγμα δικαιούμαστε. Συνείδηση μας, των Πρασίνων, είναι οι αποφάσεις των συμπολιτών μας, όπως εκφράζονται στις συνελεύσεις του κόμματος μας. 

Συνεπώς εγγραφείτε μέλη των Πρασίνων και αποφασίστε για την ψήφο του βουλευτή σας. 

Εγγραφείτε μέλη των Πρασίνων για να αναδείξουμε τον επόμενο Πράσινο υποψήφιο Βουλευτή του Κιλκίς, έναν από εσάς. 

Διότι εμείς οι Πράσινοι δεν είμαστε επαγγελματίες στην πολιτική, κι εγώ ειδικά έχω χορτάσει δόξες, τιμές κι επιτυχίες. Αυτό που οραματίζομαι είναι μία πραγματικά δημοκρατική διακυβέρνηση στον τόπο μας, από τα κάτω προς τα επάνω.

Στοιχεία επικοινωνίας

Τηλ. 2311116579,

email: ioannis.manomenidis.kay@gmail.com

https://www.facebook.com/ioannis.manomenidis (Προφίλ)

https://www.facebook.com/manomenecon   (Σελίδα)

https://www.instagram.com/manomenidis.i/  

https://twitter.com/IoannisManomen

https://www.facebook.com/messages/t/637799354/ (Messenger)

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ 


Σμήναρχος
 της Πολεμικής Αεροπορίας, εν αποστρατεία, από το Πεδινό Κιλκίς, υπηρέτησε σε διάφορες θέσεις εφοδιασμού σε όλη την Ελλάδα, με τελευταία τοποθέτηση – θέση ευθύνης ως Διοικητής Υποστήριξης του αεροδρομίου της Καμπούλ, στη διάρκεια της εντολής ανάληψης της διοίκησης από την Ελληνική αντιπροσωπεία (2010), έλαβε όλα τα παράσημα τα προβλεπόμενα από το βαθμό του. Το 1992 έλαβε Βραβείο Πολεμικού Μουσείου σε μελέτη για την «Πολιτική και Στρατιωτική Θέση της Ελλάδας πριν και μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους». Το 2005 η διατριβή του για την «Αμυντική Βιομηχανία» κατατάχθηκε ως πρώτη στην Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου (ΑΔΙΣΠΟ). Το 2021 συμμετείχε σε 4μελή ομάδα εργασίας του Συνδέσμου Αποφοίτων της Σχολής Ικάρων (ΣΑΣΙ), για τη σύνταξη μελέτης για την Ενοποίηση της Ευρωπαϊκής Άμυνας. Απόφοιτος Σχολής Ικάρων, αρχηγός σειράς ως Εφοδιαστής (1988) με Μεταπτυχιακό MSc Defence Logistics Management Cranfield University (2000), Διακλαδικός Επιτελής ΑΔΙΣΠΟ (2005). Πτυχιούχος του Οικονομικού ΑΠΘ (1993), με Μεταπτυχιακό Οικονομικής Θεωρίας Παν. Μακεδονίας (2006) και Πτυχιούχος Νομικής ΑΠΘ (2012).  Υπέβαλε την παραίτηση του ρητά για λόγους αξιοκρατίας όταν ο προτελευταίος συμμαθητής του που υπηρετούσε, επί Μεϊμαράκη στο Γραφείο Μεταθέσεων «αυτομετατέθηκε» για 3 χρόνια στη Γερμανία  παρακάμπτοντας 5 έτη αρχαιότερους μας.

Πρόσκοπος Έθνους (1982), εθελοντής στο Ολυμπιακό χωριό (Αθήνα 2004), και στο ΚΕΘΕΑ ως σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού απεξαρτημένων αποφυλακισμένων (2011-2014), μέλος του Κοινωνικού Καταναλωτικού Συνεταιρισμού "βίος-Coop", μέλος της Nazi Free Thessaloniki Assembly, ομάδας νομικών για την υποστήριξη θυμάτων ρατσιστικής βίας (2012-σήμερα), εθελοντής νομικός σύμβουλος ΑμεΑ για ισότιμη ένταξη στην αγορά εργασίας και στο κοινωνικό γίγνεσθαι, ως απλό μέλος σε άτυπη ομάδα υποστήριξης μέσω του FacebookΑθλητής ξιφασκίας από το 1985, Διαιτητής και Προπονητής Ξιφασκίας, Πρωταθλητής Ενόπλων Δυνάμεων το 2003 και τριταθλητής το 2009.

Πολιτική Δραστηριότητα

Μετά την αποστρατεία του έγινα μέλος των Οικολόγων Πράσινων και συμμετείχα στις εκλογές του 2012 ως υποψήφιος βουλευτής,

το 2014 ως υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς,

το 2015  ως υποψήφιος βουλευτής της συμμαχίας Πράσινοι – Δημοκρατική Αριστερά, αποχωρώντας από τους Οικολόγους Πράσινους λόγω της συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ.

Μέλος, από το 2016, στο DiEM25, ειδικά για τον εκδημοκρατισμό της Ευρώπης.

Εργάστηκα δραστήρια για την ενοποίηση του Πράσινου χώρου συμμετέχοντας στην ίδρυση του ενωτικού Πράσινου κόμματος (2021) και στη συνέχεια για τη συγκρότηση της συμμαχίας Πράσινο και Μωβ (2023), με την οποία και συμμετέχει ως υποψήφιος βουλευτής στο Κιλκίς.

Είναι έγγαμος με δύο κόρες, στο γάμου του συμφώνησε να έχουν τα παιδιά τους πρώτο το επίθετο της συζύγου του «Ηλίου – Μανομενίδη», από καθαρά φεμινιστική αντίληψη, τιμώντας και σεβόμενος το σημαντικό ρόλο της μητρότητας. Έχει τρία εγγόνια που τον υπεραγαπούν και περιμένει το τέταρτο.

Οι θέσεις του με τις οποίες συμμετέχει στις εκλογές:

-  Όλες οι θέσεις του Πράσινου κόμματος στο οποίο είμαι ιδρυτικό μέλος, αλλά και τις κοινές θέσεις της συμμαχίας.

- τις θέσεις των Πειρατών, από το 2014, για τις ελευθερίες στο διαδίκτυο και για την ελευθερία πληροφόρησης (βλ. υπόθεση Άσανζ), και

- του Βόλτ για την Ομοσπονδοποίηση της Ευρώπης, για την οποία άποψη προωθεί και την ενοποίηση της Ευρωπαϊκής Άμυνας μέσω των αποφοίτων του ΣΑΣΙ, καθώς μία τέτοια λύση, σε όλους τους τομείς, θα επιμέριζε τα κόστη σε όλες της χώρες της ΕΕ αναλογικά με το ΑΕΠ τους κι όχι άνισα όπως συμβαίνει σήμερα.   

- του κόμματος των φίλων των ζώων, πλην της κατάργησης της κτηνοτροφίας, την οποία όμως θέση κοινοποιώ προς τους πολίτες του Κιλκίς, και είναι πολιτική μου δέσμευση, αλλά και κοινή πρακτική των Πρασίνων, ότι εάν οι πολίτες του Κιλκίς που εκπροσωπώ και με εκλέξουν συμμερίζονται αυτή την άποψη, προσωπικά στη Βουλή, μπορεί να αναφερθώ και στη δική μου άποψη, όμως την δική τους την θέση θα ψηφίσω. 

- Τα ζητήματα ισότητας, είτε αφορούν τα δύο φύλα είτε άλλων ειδών διακρίσεων συμπεριλαμβανομένης της LGBTQ κοινότητας.

- Τα δικαιώματα των αδυνάτων, των ΑμεΑ κλπ δεν είναι απλώς θέσεις μου, αλλά πράξεις που αποδεικνύονται από τις επιλογές στο βιογραφικό μου. 

Σχόλια

Ο χρήστης Ιωάννης Μανομενίδης είπε…
H Βούλα Τσέτση, Γενική Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος στη συμμαχία Πράσινο και Μωβ https://www.facebook.com/Prasinoi.GR/posts/pfbid0LLepEBx2W6a8fheMyWutt2QXvR948sWoFWAqbGzbqemc12WLifpHmc3fXNBWYUqFl

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αποκαλύπτονται τα Παραμύθια της Flyover και πόσο θα μας ταλαιπωρήσει

Οι ασκοί του εώλου (Ν.Σαραντάκος κατά Γ.Μπαμπινιώτη)

Παλαιστινιακό - Η Λύση της Ανταλλαγής Πληθυσμών